1025 personen, 148 documenten en 23 foto's in het archief.    
HOME
FAMILIENAAM
ARCHIEF
LEDEN


Herkomst

Uit de archieven van Amsterdam blijkt dat rond 1780 drie broers, Petrus, Joannes Franciscus Xaverius en Chrijstoffel Bonsee zich in Amsterdam vestigden. Deze broers hadden op dat moment een volwassen leeftijd, rond of in de dertig. Dus of zij met vader en moeder als een familie geheel naar Amsterdam trokken is niet duidelijk. Een vader of moeder wordt nergens vermeld in de archieven.

Achternamen waren die tijd nog niet verplicht (zie ook 'over achternamen'). De drie broers zijn dan ook onder verschillende achternamen geregisteerd bij huwelijken en geboorten; Bonse, Bonsee, Bonsen, Bonsé en Bonsée. Hierdoor weten we niet hoe de vader zich noemde. Als we er toch iets over willen zeggen, Bonsen lijkt een verbastering van Bonse(e) (zie ook 'verbastering'). De naam Bonsee kwam rond 1780 bijna nergens voor, dus zou het mogelijk kunnen zijn dat Bonse de naam is zoals de vader die mogelijk droeg. Deze veronderstelling wordt ondersteund door het gegeven dat de broers uit West-Falen, Duitsland lijken te komen, het gebied waar nergens te wereld zoveel Bonses voorkwamen en -komen.

Van Chrijstoffel hebben we geen documenten, dus weten we niet waar hij vandaan komt. Op een ondertrouw-akte van zijn broer Petrus staat als herkomst 'Heiligstad' (document), tegenwoordig HeiligenStadt, zo'n 100 km boven München, Duitsland. Van Joannes Franciscus Xaverius vinden we op een trouwakte 'Netelveen' of 'Ketelveen' (document) en in een document van
Een kaart van Westfalen van rond de tijd dat de drie broers hier mogelijk vandaan kwamen.
poorterschap vinden we als herkomst 'Nesselreen' waarvan we aannemen dat het over dezelfde plaats gaat. Hoe deze naam ook gescheven wordt, er is geen plaats die hierop lijkt, vandaag-de-dag niet, vroeger niet. Als we er vanuit gaan dat familie vroeger niet ver van elkaar uit de buurt woonde, zou 'Netelveen' een heel klein plaatsje kunnen zijn in de buurt van de wat grotere plaats 'Heiligstad'. Een Duitse herkomst van de naam Bonsee is dus een mogelijkheid.

Tot slot houden we ook nog de mogelijk open dat de oorsprong in België of Frankrijk ligt, de schrijfwijze van Bonsée is immers typisch Frans. Heette de vader van de broers toch Bonsée en kwam deze uit het verre zuiden?Laatst bijgewerkt op 12-05-2021